Pentru ca avem multi oameni noi in Team Romania sau oameni care nu se descurca cu engleza si pentru ca am tot scris sfaturi pentru diversi colegi in diverse situatii, m-am gandit sa le compilez. Postez acelasi topic si pentru colegii din Team Moldova.
Postarea de idei sau anunturiClick pe My Home din dreapta sus, derulezi in fereastra Home pana vezi grupul Team Romania, click pe el, in fereastra Team Romania derulezi si scrii ce vrei in campul aflat dreapta-jos si care se cheama Drop a Note sau: in dreapta sus ai Forum, click pe el si in fereastra Forum a TR click pe Post New Topic (o recomand pe aceasta din urma pentru ca Notes ar trebui pastrata pentru scurte notificari in legatura cu diverse sitatii ale echipei sau anunturi urgente).
Ce inseamna Vote ChessVote Chess e un joc de sah desfasurat intre doua echipe, componentii fiecarei echipe votand pentru a alege mutarea pe care echipa lor urmeaza sa o faca. Atunci cand timpul de mutare expira, mutarea care conduce la vot e cea jucata. Ar fi simplu ca fiecare echipier sa voteze ce-i trece prin cap si atat, dar daca vreti sa fim o echipa foarte buna, trebuie sa ne sfatuim cu totii inainte folosind Team Comment si apoi sa votam in consecinta.Mai multe amanunte in urmatoarele link-uri:http://www.chess.com/groups/forumview/indrumar-pentru-meciurile-vote-chesshttp://www.chess.com/groups/forumview/propunere-pentru-quotregulament--indrumar-pentru-vote-chessquot
Cum facem sa jucam intre noi sahPoti intra pe profilul jucatorului (dai click pe numele lui) cu care vrei sa joci si in dreapta ai optiunea"Challenge to play". Alegi timpul pe mutare si dai click pe Create a new game. Daca cel provocat e de acord , meciul incepe imediat.
Ideal este sa nu te lansezi in prea multe turnee pentru ca vei avea mult prea multe meciuri si prea putin timp sa te concentrezi la mutari.
Poti sa joci oricate partide vrei.... daca nu faci o analiza a lor... nu vei invata nimic... si vei juca la fel; din aceasta cauza cred ca partidele comentate nu pot decat sa ne ajute. Putem comenta cu totii pe marginea oricarei partide jucate de noi in topicul special dedicat pentru asta: http://www.chess.com/groups/forumview/partide-interesante-sisau-instructive
Postarea de diagrame1.Click pe tab-ul Moves aflat in dreapta tablei de sah intre Votes si Details2.Click pe get PGN si salvati astfel partida undeva pe calculatorul vostru3.Deschideti acest fisier cu un editor de text (fie tineti tasta SHIFT apasata, faceti click dreapta pe fisierul salvat, alegeti optiunea Open With ... si alegeti Notepad, fie deschideti Notepad, alegeti meniul File + Open, la Files of Type alegeti optiunea All Types dupa care deschideti fisierul salvat anterior. ATENTIE ! Nu e bine sa deschideti acest fisier cu programe gen Word sau Wordpad deoarece acestea mai adauga caractere invizibile in text4.Selectati ABSOLUT TOT textul din interiorul fisierului si copiati-l5.In rubrica de comentarii de la Vote Chess, la Add your comment aveti un patratel micut care seamana cu o tabla de sah (Insert position or game), primul icon din stanga sus, faceti click pe el si in fereastra nou aparuta faceti click pe Game or sequence of moves si apoi pe Continue si alegeti optiunea Use a PGN file iar in caseta de sub aceasta optiune lipiti textul pe care l-ati copiat inainte si apoi Continue6.Apasati pe ultima mutare din lista si apoi faceti click pe Set Begin de sub lista de mutari pentru ca diagrama sa plece din pozitia actuala si nu de la inceputul meciului. Acum sunteti liberi sa efectuati seria de mutari pe care o ganditi si ele vor fi memorate de catre diagrama. Daca vreti sa introduceti variante, reveniti la mutarea de unde sa inceapa varianta si pur si simplu mutati in conformitate cu varianta iar diagrama va introduce singura varianta intre paranteze. Daca vreti sa rotiti diagrama, in prima fereastra, cea de Game Editor puneti bifa la butonul Flip Board. Apasati Next step cand terminati7.Aveti grija ca la Design sa bifati neaparat Show coordinates precum si Tiny la Board Size pentru o marime mica a tablei (se incarca mult mai repede).8.Faceti click pe Insert si apoi pe Submit Comment si sunteti gata !
Daca vreti sa editati diagrama si sa o modificati: editati comentariul, selectati diagrama si faceti din nou click pe iconita mica. Se va deschide diagrama voastra si puteti sterge mutari sau introduce altele noi
Cand se modifica ratingulDaca pierzi o partida (prin timeout, resign, respectiv withdraw in cazul turneelor) vei pierde si puncte, indiferent de numarul de mutari din acel meci.
Daca abandonezi ("Abort") o partida (optiune posibila doar in partidele individuale si inainte ca fiecare jucator sa fi facut o mutare, nefiind valabila in partidele din turnee si meciuri de echipe) - ratingul nici unui jucator nu va fi afectat.
In cazul in care castigi o partida (de ex. adversarul a dat resign, withdraw sau nu a mutat la timp) - aceasta trebuie sa aiba cel putin 4 mutari complete pentru ca sa primesti puncte. Adversarul tau va pierde oricum puncte, pe considerentul ca nu poate parasi un meci pentru ca nu ii place o deschidere sau din alte motive si sa nu fie penalizat.
# Optiunea withdraw din turnee nu afecteaza ratingul jucatorului daca turneul nu a inceput sau acesta si-a finalizat partidele din runda respectiva, iar runda urmatoare nu a demarat.
Deci, daca sunt efectuate mai putin de 4 mutari complete in meci (4 de fiecare parte) - cel care pierde meciul PIERDE SI PUNCTE (RATING), iar cel care castiga meciul NU CASTIGA SI PUNCTE.
Cum invat sah folosind chess.comSunt mai multe metode:- Folosind Tactics Trainer din meniul Learn (din pacate pentru membrii neplatitori, ei au dreptul la doar 3 probleme pe zi)- Folosind Computer Workout din meniul Learn (din pacate pentru membrii neplatitori, ei au posibilitatea de a exersa doar cu un numar limitat de probleme)- Folosind jocurile de Vote Chess: de cele mai multe ori secventele propuse de participanti au si explicatii si planurile aferente- Folosind link-ul http://www.chess.com/groups/forumview/partide-interesante-sisau-instructive pentru a posta partide proprii si a cere ajutorul sau comentarii din partea coechipierilor (numai pentru partide incheiate, nu si pentru cele in desfasurare !!!)- Folosind restul de submeniuri ale meniurilor Learn si Read ale chess.com- Citind si analizand articolele si diagramele postate de IM Jeremy Silman si WIM energia (Iryna Zenyuk) care sunt exceptionale. Pentru asta faceti click pe meniul Members si alegeti Titled Players; in casuta de search tastati "silman" sau "energia" si apoi dati Search>>; dupa ce apare userul respectiv dati un click pe linkul View All Content. Veti avea muuult si multe de citit si invatat - Citind, analizand si punand in aplicare sfaturile gasite la http://www.chess.com/groups/forumview/sfaturi-generale-pentru-jocul-de-sah
Vacanta Daca esti membru platitor si mai ai zile de vacanta disponibile, sistemul iti pune automat toate meciurile pe pauza atunci cand la unul din meciuri ajungi sa ai mai putin de 1 ora de mutat. Daca nu mai ai zile de vacanta, pierzi la timp chiar daca esti membru platitor. Citeste postul Romanei de mai jos pentru a vedea cand pierzi on time chiar daca esti membru platitor.Daca esti membru free si mai ai zile de vacanta, trebuie sa muti mai intai in toate partidele si apoi intrii in meniul My Home, submeniul Account, alegi Online Chess Settings si pui o bifa la PAUSE MY GAMES. Aici vezi si cate zile ai de vacanta ca sa stii cat timp poti sa lipsesti fara sa pierzi on time.In septembrie 2010 chess.com a modificat regulile vacanyei. Timpul de vacanta ramas in momentul declansarii ei va fi micsorat in momentul in care userul iese din vacanta, in cazul in care userul sta in vacanta mai putin de 24 de ore (regula e denumita si "auto-vacanta de minim 24 de ore"). Cantitatea cu care se micsoreaza este egala cu rezultatul rotunjit in sus al scaderii dintre 24 si orele ramase de jucat in jocul care a declansat autovacanta. Acest timp va fi adaugat in schimb la ceasul jocurilor care au declansat auto-vacanta (deci nu se va adauga la toate jocurile). chess.com crede ca astfel lupta impotriva obiceiului de a abuza de auto-vacanta atunci cand cineva are prea multe jocuri in lista.
Zile de vacantaFiecare membru chess.com porneste cu 7 zile de vacanta si acumuleaza cate 2 zile pe luna (una pe 1 si una pe 15 ale fiecarei luni), dar nu mai mult de 30 de zile pe luna. Membrii platitori beneficiaza de mai mult de 30 de zile (60 sau 90 in functie de abonament) si acumuleaza mai multe zile de vacanta pe luna. Citeste postul Romanei de mai jos pentru a vedea mai exact cum e cu vacanta membrilor platitori.
Ce NU este permis pe chess.com
1. Utilizarea de programe de sah pentru aflarea celor mai bune mutari pe parcursul derularii meciului. Jucatorul care crede ca oponentul sau foloseste un program de sah poate raporta problema staff-ului chess.com (folosind optiunea Report Abuse aflata in partea de jos a paginii). In cazul in care chess.com considera ca jucatorul a trisat ii va inchide acestuia contul si va posta un anunt pe pagina acestuia in care va anunta ca jucatorului respectiv i-a fost inchis contul pentru ca a trisat. (vezi mai jos un model de raport, cu multumiri lui Nicu) Este permisa utilizarea de programe de baze de date, adica programe care-ti arata ce s-a jucat in alte partide, spre deosebire de cele interzise care sunt motoare (engine) de sah, care analizeaza o pozitie si iti indica ce mutari ai putea face si cat de bune sunt ele
2. Folosirea unui limbaj vulgar, discriminatoriu, jignitor in mesaje private sau in comentarii pe forumuri. Oricine se simte jignit de afirmatiile unui alt jucator are posibilitatea sa raporteze problema staff-ului chess.com (folosind optiunea Report Abuse), care va lua masuri care pot duce chiar la inchiderea contului acelui membru.
3. Postarea de fotografii cu continut sexual sau discriminatoriu. Fiecare jucator are posibilitatea sa raporteze problema staff-ului chess.com (folosind optiunea Report Abuse).
4. "Aranjarea" rezultatului unui meci prin pierdere intentionata sau prin conturi multiple.
5. Crearea de conturi multiple
Instrumente care ne ajutaDe foarte mare ajutor Analysis Board si Notes. Analysis Board se gaseste in meniul Moves al unui joc de sah si iti aduce in fata o noua fereastra cu pozitia in care te gasesti si pe aceasta tabla poti face mutarile tale si ale adversarului si sa studiezi astfel diverse planuri de actiune, fara ca sa influentezi jocul propriu zis. Aceste mutari pe care le faci apar in tab-ul Moves al lui Analysis Board si de acolo le poti selecta cu mouse-ul si da Copy si apoi sa le faci Paste on tab-ul Notes al lui Analysis Board. Trebuie dat apoi Save my notes si gata, ai toate aceste mutari trecute in tab-ul Notes al jocului tau. Asta e foarte bine cand ai in desfasurare mai multe partide si astfel poti sa te uiti intai in Notes ca sa vezi la ce planuri te-ai gandit in trecut.Alta aplicatie ar fi Vote Chess unde mutarile facute astfel pot fi copiate in Team Comments
Puncte "Tie Break"Gasesti mai multe informatii aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Sonneborn-Berger_system iar pe scurt scorul de Tie Break se calculeaza adunand punctele tuturor celor pe care i-ai invins si jumatate din punctele celor cu care ai remizat.
Inscrierea in meciurile echipeiPe pagina personala a fiecaruia, click pe MY HOME-dreapta sus-, apoi derulam in jos pagina si click pe Team Romania. Aici avem in dreapta Group Menu, unde dam click pe Team Matches.Vor aparea meciurile deschise pentru inscrieri. Dam click pe meciul(meciurile) in care dorim sa jucam si apoi in partea de jos, pe butonul Join this match.
Am suspiciuni ca adversarul foloseste softIn josul fiecarei pagini gasiti "Report Abuse" si "Help & Support". Formularul "Report Abuse" e simplu de completat si iata mai jos un model:
Dear Sir/Madam,
With respect to the site policy for eliminating cheating and unfair practices on this site, I would like to bring to your attention the following:
I suspect that my opponent (Numele adversarului) uses computer assistance (chess engine) in the following game(s) against me:
· (legatura 1 de pe internet cum apare pe linia subiectului pe pagina cu partida)· *(legatura 2 de pe internet cum apare pe linia subiectului pe pagina cu partida) – *numai daca e cazul
Please be aware that one of my team mates who is very highly rated with ICCF agrees that unfair practices are likely to affect the above mentioned game(s) and encouraged me to report this abuse to you.
Please be so good and judge on their merit the above games. I trust that your decision will be correct and I won’t be in the situation of playing against a chess program instead of a human.
Respectfully yours,
(Numele tau complet)
Nota: (s) la sfarsitul unor cuvinte mai sus si linia marcata cu asterix se vor include daca sunt 2 partide raportate, caz in care parantezele din (s) dispar.
Ce softuri de sah pot folosi (unde pot sa invat si deschideri) :Softurile de sah care se pot folosi pe chess.com si din care se pot invata si mutarile diverselor deschideri se numesc "chess databases", dar ATENTIE !, nu trebuie sa aiba integrate softuri/engine de analiza a pozitiilor !
ATENTIE din nou ! Nu va lasati pacaliti de bazele de date care dau procentajul de reusite pentru alb sau negru pentru o mutare ! E posibil ca majoritatea jocurilor in care s-a jucat acea mutare sa fie castigate de catre una din parti (sa zicem albul), dar in ultimii ani negrul a gasit un contrajoc. Incepand de atunci negrul castiga pe acea linie de joc si de aceea albul nu mai joaca acea deschidere. Totusi, in baza de date raman victoriile vechi si procentajul inca il indica castigator pe alb ... Atunci cand jucati dupa baza de date trebuie sa studiati mai multe posibile continuari si sa vedeti daca situatia in care ajungeti va convineIata cateva link-uri ale celor mai bune:- SCID (free, in dezvoltare) http://scid.sourceforge.net/download.html- ChessX (free, in dezvoltare) http://chessx.sourceforge.net/- ChessDB (free, dezvoltare oprita - cred ?) http://chessx.sourceforge.net/- ChessBase Light 2009 (free, in dezvoltare, versiunea free are multe limitari fata de cea platita) http://www.chessbase.com/DOWNLOAD/cblight/index.asp
De unde sa iau jocuri de sah (fisiere cu extensia .pgn) cu care sa-mi populez database-ul - http://www.top-5000.nl/pgn.htm- http://www.hoflink.com/~npollock/chess.html- http://chessok.com/?page_id=694- http://www.chess.co.uk/twic/twic.html- http://www.chessgameslinks.lars-balzer.info/- http://www.pgnmentor.com/files.html
Database online:- http://gameknot.com/chess-games-database.pl si alegeti ca baza de date World; din pacate din 2010 GameKnot nu mai e free si permite doar vizualizarea primelor 8 mutari- http://www.365chess.com/opening.php si va inregistrati free ca sa vedeti toate deschiderile- http://www.chess.com/explorer/- http://chessok.com/ In dreapta click pe "Opening Tree Mode"- www.chesslive.de. Nu e limitata in nici un fel, trebuie doar sa induri niste reclame.- http:/playchess.de - register dupa care selecteaza Variant Explorer - http://www.shredderchess.com/online-chess/online-databases/opening-database.html
ATENTIE ! Eu de exemplu parcurg mai multe baze de date, pentru ca de multe ori ce are una nu are alta !
Cum se calculeaza punctajele in Match Leaderboard ,respectiv Vote Leaderboard ?
A. In Match Leaderboard (meciurile standard se sah):
in caz de victorie a echipei, nr de puncte = nr de mese x 5
in caz de meci egal al echipei, nr de puncte = nr de mese x 2
in caz de meci pierdut al echipei nr de puncte = 0
B. In Vote Leaderboard (meciurile tip Vote Chess):
in caz de victorie a echipei nr de puncte = 5
in caz de remiza nr de puncte = 2
in caz de infrangere nr de puncte = 0
Explicatii despre resursele aflate la dispozitie pe chess.com precum si ajutor pentru navigarea pe chess.comhttp://www.chess.com/sitemap.html#guide unde se explica in prima parte pe scurt despre toate resursele existente, iar in ultima parte se explica despre navigarea pe site
Imi merge cam greu site-ul www.chess.comTreci pe Firefox in loc de Internet Explorer. In acest moment (Feb-2010) chess.com e optimizat pentru Firefox, nu IE, Chrome sau Opera. Cureta fisierele temporare de internet si mai ales cookie-urile. Descarca de pe net aplicatia gratuita CCleaner (www.piriform.com/ccleaner/download), instaleaz-o (configureaz-o sa foloseasca limba romana eventual) si ruleaza procesul de curatare. Atentie ca iti va face curat si in istoria de Internet si in Recent Documents, dar poti sa debifezi optiunile astea daca vrei.Cureta fisierele temporare Java. Deschide Control Panel si apeleaza iconita Java de acolo si apoi gasesti pe acolo de unde se sterg temporarele.Alt mijloc de imbunatatire a vitezei (complementar primelor) e sa devii membru platitor, ca sa scapi de reclamele ce se afiseaza (fiecare reclamuta iti incarca conexiunea prin download-ul fisierelor de imagini sau animatie).
Ma agaseaza Meebo Chat barAcceseaza My Home + Account + Privacy Settings (http://www.chess.com/home/privacy.html) si alege Never Show la optiunea Chat Bar
Vreau sa vad lista celor mai buni jucatori de pe sitehttp://www.chess.com/echess/players.html
Rolul si atributiile chess.com, clarificari[Nota autor] clarificarile de mai jos reprezinta punctul de vedere al autorului si nu pe cel oficial al chess.com.Autorul nu are fir rosu cu chess.com (desi este suspectat de asta) si nu are nici o alta legatura cu chess.com in afara de faptul ca beneficiaza de serviciile oferite de acesta din urmaChess.com ofera un cadru organizat pentru: desfasurarea partidelor de sah online sau live, comunicarea intre membrii prin mesagerie / Note / forum, instrumente pentru cei ce vor sa-si imbunatateasca cunostintele de sah Computer Workout / Tactics Trainer / Daily Puzzle / Games Explorer /...Pentru buna functionare a acestui site, a fost creat un set de Reguli care sunt prezentate tuturor celor care vor sa-si creeze un cont pe chess.com. Nici un cont nu poate fi creat fara a accepta setul de reguli (daca nu faci click pe Accept nu poti trece mai departe la crearea contului). Verificarea respectarii unora din aceste reguli se poate face automatizat folosind softuri sau programare (de exemplu, identificarea unei persoane care foloseste pe acelasi PC mai multe conturi, ar putea fi automatizata intr-un anumit grad, in opinia mea). Totusi, nu se poate automatiza verificarea respectarii tuturor regulilor. De aceea, userii trebuie sa semnalizeze printr-un printr-un ticket astfel de practici, iar chess.com va analiza cazurile semnalate si va lua o decizie ulterior. Singurele cazuri in care chess.com se autosesizeaza sunt acelea in care limbajul trivial este folosit intr-un topic pe care il citeste la un moment dat un membru chess.com si apoi ia masurile de rigoare sau daca un membru chess.com urmareste o partida de sah si i se pare ceva suspect. Impresia unor colegi cum ca chess.com este un fel de Big Brother este totalmente falsa.